Over laaghangend fruit en loyauteit: investeer met content in je bestaande klanten en pluk de vruchten

content-marketing-bestaande-klanten.jpg

Ben jij ook zo iemand die altijd uitkijkt naar de volgende nieuwe uitdaging, het volgende project, The Next Big Thing? Dan focus je je in je marketing misschien ook vooral op het - steeds opnieuw - aantrekken van nieuwe klanten. Op zich niks mis mee natuurlijk: content marketing is nu eenmaal een heel goede manier om je sales funnel van boven aan te blijven aanvullen met steeds nieuwe volgers en leads. Maar als het daarbij ophoudt, dan laat je een gigantische opportuniteit aan de fruitboom hangen. Want vergeet je niet je bestaande klanten in de watten te leggen? In deze blogpost deel ik 6 manieren om van je bestaande klanten loyale en laaiend enthousiaste fans te maken. Met een laagje zoete content-confituur, of wat had je gedacht?

PERZIKEN. KWEEPEREN. MINNEOLA’S. TAKE YOUR PICK.

PERZIKEN. KWEEPEREN. MINNEOLA’S. TAKE YOUR PICK.

Content marketing stopt niet na de sale

Als je tot nu toe je pijlen niet gericht hebt op je bestaande klanten, dan ben je alvast niet alleen: het is een klassieke fout, ook onder ervaren marketeers. Nochtans loont het de moeite om een content strategie op te zetten voor bestaande klanten.

Zo eentje waarmee je waarde creëert, waarmee je het vertrouwen dat klanten in je stellen steeds opnieuw bevestigt en waarmee je van je klanten ambassadeurs maakt van jouw merk.


Bestaande klanten = laaghangend fruit

Al het onderzoekt wijst het uit: inzetten op customer retention (het behouden van je bestaande klanten) is een van de slimste marketing hacks die je uit je hoed kan toveren.


Nonkel Warren weet dit al lang (en is naar ‘t schijnt toch betrekkelijk succesvol):

“Rule No. 1, Never Lose “Customer”

Rule No. 2, Don’t Forget Rule No. 1”

— Warren Buffet

De cijfers geven hem alvast gelijk:

 • Van klanten die een positieve ervaring hadden met jouw bedrijf, is het tot 7 keer meer waarschijnlijk dat ze nieuwe diensten of producten uit je aanbod proberen, dat ze opnieuw bij je kopen en dat ze een foutje al eens door de vingers zien. (Temkin Group)

 • De kans dat ze jou in de toekomst vertrouwen is 8 keer groter en dat ze jou aanbevelen bij een vriend(in) tot 9 keer groter in vergelijking met mensen die jou nog niet kennen. (Temkin Group)

 • Nieuwe klanten overtuigen om iets van jou te kopen kost 6 tot 7 keer meer dan het behouden van je bestaande klanten. (SignalMind) Volgens sommigen loopt dat zelfs op tot 25 keer. Patat. (Harvard Business Review).

 • Klanten die herhaaldelijk iets bij je kopen geven gemiddeld 67% meer uit dan nieuwe klanten. (BIA/Kelsey)

 • Investeren in een nieuwe klant tot ze je evenveel opbrengen als een trouwe klant kost je tot 16 keer meer marketing budget (auch!). (Marketing Tech Blog)

 • De lifetime value (LTV) van trouwe klanten is tot 10 keer groter dan hun eerste aankoop. (HelpScout)

 • 5% meer klanten behouden kan je winst verhogen met een indrukwekkende 25-95%. (Bain & Co.)

En ik kan zo nog wel even doorgaan. Wat je hiervan moet onthouden is dit: je bestaande klanten serieus in de watten leggen loont keihard de moeite!

Hoe je dat dan precies doet? Take your pick (pun intended)!

 

1. Blijf je klanten helpen met je content, ook na hun aankoop

ALWAYS BE CREATING CONTENT.

ALWAYS BE CREATING CONTENT.

Als je mij al een beetje kent, dan weet je dat dit mijn mantra is: de basis van elke goede marketing strategie is consistent waardevolle content creëren.

Pik in op hun customer journey en focus op content die hen verder op de weg helpt waar ze al op zitten. Ze hebben al stappen gezet, dus vertel hen hoe ze het nog beter kunnen doen. Hoe ze het onderste uit de kan kunnen halen nu ze geïnvesteerd hebben in jouw diensten of producten.

Een F.A.Q. is handig, maar een blog vol bruikbare posts of e-mails met waardevolle tips & tricks is nog een pak beter. Besteed veel aandacht aan de feedback die je krijgt van je klanten: als vragen vaak terugkomen, is het de moeite om ermee aan de slag te gaan in je content. Stel handleidingen samen, maak how to’s, creëer video content, organiseer Q&A’s op je FB pagina, neem een podcast op, geef ze een blik achter de schermen om te tonen hoe jij het aanpakt of deel een PDF met jouw favoriete tools & resources.

2. Ga de conversatie aan

ampersand klanten zullen de postkaartjes herkennen!

ampersand klanten zullen de postkaartjes herkennen!

Content marketing draait om relaties opbouwen met je publiek. En relaties opbouwen, dat doe je door te praten. Veel te praten. Vaak te praten. Ga het gesprek aan met je klanten, ook nadat je ze al overtuigd hebt van je aanbod.

Geven je trouwe fans je een vijfsterren-review op je FB pagina? Bedank ze! Reageren ze gretig op je blogposts? Vergeet niet te antwoorden! Hebben ze vragen? Beantwoord ze of verwijs ze door naar content waar ze een antwoord kunnen vinden: een blog, een videootje, enzovoort. Reageren ze op je nieuwsbrief? Stuur een mailtje terug. Als ze interageren met je content, verwachten ze een reactie van jou.

Maar je kan natuurlijk ook zelf het gesprek openen. Verras ze met een handgeschreven postkaart. Of stuur hen een gepersonaliseerde video-boodschap met Bonjoro. Als je de lijn openhoudt met bestaande klanten, dan toon je hen dat je hen waardeert. Dat je om hen geeft. Aaaaaaah, hoe schoon!

3. Vraag je klanten om hun mening

SOC_Zomer2018_BehindTheScenes_WEB-50.jpg

Veel praten is goed. Nog beter is: veel luisteren. Je klanten willen zich betrokken voelen, gehoord en gezien worden.

Denk aan:

 • Een tevredenheidsenquête: heel makkelijk te integreren in je proces door te werken met een systeem als Typeform of Surveymonkey. Stel de juiste vragen op het juiste moment en je hebt in één klap heel waardevol testimonial-materiaal.

 • Curiosity Calls: video calls waarin je klanten uitnodigt om feedback te geven over je aanbod en waarin je ze om input vraagt bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Ik hield er net nog een ronde voor mijn nieuwe storytelling cursus en dat levert steeds interessante gesprekken op (als je daar ook je gedacht over wil zeggen, stuur me vooral een mailtje).

 • Message mining: bekijk reviews, comments, e-mails met een vergrootglas en kijk uit naar zinnetjes als “ik wou dat…”, “hoe kan je…”,… Dat soort feedback kan je helpen om je diensten, producten, customer service,… aanzienlijk te verbeteren. Als je verbetersuggesties krijgt van klanten, doé er dan iets mee. Ze zullen je dankbaar zijn.

 • Social media: een klein berichtje op Facebook of in je Instastories waarin je vragen stelt aan je volgers (“waarmee kan ik nog helpen"?”, “wat wil je nog van mij leren?”, “welke topic zou je graag zien verschijnen op mijn blog?”) is ook al een goede manier om te tonen dat je luistert naar je klanten.

4. Zet je klanten in de kijker

Trouwe klanten belonen met een plekje in the spotlight? Dat is wat we in vaktermen een no-brainer noemen. Je helpt hen hun missie zichtbaar maken en dat laat weinig mensen onberoerd. Ondertussen laat jij aan je volgers zien wat voor geweldige klanten voor jou kiezen. User-generated content delen is wat je noemt een win-win!

Klantenverhalen of testimonials zijn dan weer van onschatbare waarde als social proof voor jouw producten of diensten. De meerderheid van de mensen hechten - al dan niet bewust - veel belang aan aanbevelingen van anderen en FOMO is en blijft een krachtige marketing tactiek. Tonen hoe bestaande klanten hun succesverhaal schrijven mede dankzij jouw dienst of product is bij de krachtigste marketing die je kan voeren.

content-voor-klanten.jpg

5. Verwen hen met speciallekes

Blijf je klanten in de watten leggen. De opties zijn opnieuw legio:

 • Soigneer ze met iets - een stuk content - dat enkel voor hen bedoeld is. Geef ze exclusieve toegang, een sneak peek of een preview. Laat ze meekijken in jouw interne keuken. Want ze zijn het waard ;-)

 • Breng klanten met elkaar in contact in een community zoals in een Facebook groep of via Slack. Of als ze op zoek zijn naar iets wat jij niet meteen aanbiedt: bezorg hen een goede doorverwijzing! Beveel hen iemand aan en laat hen “profiteren” van je netwerk.

 • Bied hen de kans om als eerste in te schrijven voor je nieuwe online cursus of live workshop.

 • Vergeet niet om hen tijdig op de hoogte te brengen van nieuwigheden in je aanbod, van acties en evenementen. Informeer hen over je plannen en wijs hen op de verschillende manieren waarop je hen kan helpen.

 • Overdeliver. Geef klanten meer dan ze verwachten. Verras ze met een extraatje.

 • Creëer een speciaal aanbod, eventueel gebaseerd op hoe lang ze al klant zijn of hoe veel en hoe vaak ze bij jou iets kopen. Werk met een soort klantenkaart, abonnementsformule of loyauteitsprogramma.

Kortom: overstelp je klanten met redenen om jouw grootste fan te blijven.

Mijn specialleke voor jou

bestaande-klanten-behouden.jpg

Bij het schrijven van een blogpost hoort natuurlijk de nodige introspectie, en ook ditmaal vroeg ik me na afloop af: toon ik zelf het goede voorbeeld? Geef ik mijn eigen klanten genoeg Tender Loving Care?

Consistent waardevolle content creëren? Check.
De conversatie aangaan? Reken maar van ja!
Een schouder om op te huilen bieden? Aanwezig.
Klanten laten stralen in klantenverhalen? Als geen ander.
Verwennen met speciale aanbiedingen? Hmm, dat kan misschien nog beter!

Vandaar deze éxtra hartverwarmende betuiging van mijn onvoorwaardelijke liefde voor jou, mijn allerliefste klant. Mijn trouwe lezer van blogs en e-mails. Want als je voor 28 februari een rent-my-brain dag boekt, dan krijg je de tweede aan de helft van de prijs.* De ideale gelegenheid om éindelijk die salespage of e-mailsequence op punt te zetten of een nieuwe batterij aan blogs klaar te zetten waar jij op jouw beurt jouw klanten mee kan soigneren.

Dak junder geiren zien.

xoxo

Schermafbeelding 2019-02-07 om 21.41.52.png
 


*Copywriting-dagen te boeken voor 28/2/2019 en op te nemen voor 31/5/2019. Beperkte beschikbaarheid!

Mini-reeks: 3 hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (3/3) - De vrijheid van het ondernemen heeft een (financiële) prijs

Mini-reeks: 3 hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (3/3) - De vrijheid van het ondernemen heeft een (financiële) prijs

In dit derde en laatste deel van deze blogreeks over ondernemersmythes pakken we nog een laatste heilig huisje aan: het financiële kostenplaatje van een leven als #freedompreneur. Mensen lijken te denken dat het een zwart-wit verhaal is. Ofwel wil je uit de kluiten gewassen financiële targets halen en dan moet je bovenmenselijke inspanningen leveren (of anderen zo ver krijgen dat ze dat voor jou doen). Ofwel geniet je met volle teugen van je vrijheid, maar dan zul je je, als een soort getormenteerde ondernemer slash artiest, met de kruimels tevreden moeten stellen. Dringend tijd om die mythe(s) een kopje kleiner te maken. 

Read More

Mini-reeks: 3 hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (2/3) - Succesvol zijn = ongebreideld groeien (en toch nog in alle juiste hokjes passen)

Mini-reeks: 3 hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (2/3) - Succesvol zijn = ongebreideld groeien (en toch nog in alle juiste hokjes passen)

Drie jaar. Zo lang is het ondertussen geleden dat ik mijn eerste voorzichtige stappen op het ondernemerspad zette. Een pad waar ik algauw zou geconfronteerd worden met heel wat mythes, cliché’s en verwachtingen. In deze minireeks ontmasker ik de de 3 grootste mythes over ondernemerschap die ik in de voorbije 3 jaar heb kapot geknald. Vandaag: deel 2: “succesvol zijn = ongebreideld groeien (en in alle hokjes passen).

Read More

Mini-reeks: drie hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (1/3) - “Je moet jezelf te pletter werken om succesvol te zijn”

Mini-reeks: drie hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (1/3) - “Je moet jezelf te pletter werken om succesvol te zijn”

Dat ik er maar eens grondig over moest nadenken. Dat was het kluitje waarmee ik in het metershoge riet gestuurd werd door onze toenmalige CEO. “Je bent eigenlijk te intelligent voor de job die je hebt, maar ik kan je niks anders aanbieden.” Ik had mezelf op geheel professionele wijze volledig klemgereden. In een job waarin ik alles had gegeven maar niet werd gezien - laat staan erkend. In een omgeving waar het groeipotentieel voor ambitieuze jonge vrouwen duidelijk geplafonneerd was (pun intended). Einde verhaal. 

Achteraf bekeken ben ik dankbaar, want mijn ontslag heeft mij op de snelweg richting ondernemerschap gezet. Een snelweg waarin de mythes over dat ondernemerschap één voor één sneuvelden. In deze minireeks ontmasker ik de de 3 grootste mythes over ondernemerschap die ik in de voorbije 3 jaar heb kapot geknald. Vandaag tackelen we Numero Uno. 

Read More

Delegeren kan je leren (of: hoe ik als solo-ondernemer al mijn bordjes in de lucht houd met VA's)

Delegeren kan je leren (of: hoe ik als solo-ondernemer al mijn bordjes in de lucht houd met VA's)

Als ik zo naar mijn inbox kijk, dan zie ik daar (naast de gebruikelijke heen-en-weer berichten met klanten en aanvragen voor offertes) vooral twee soorten vragen opduiken. Er zijn de klassieke vragen over copywriting en content marketing: hoe pak ik deze of gene marketing-issue aan of waar kan ik meer leren over copywriting? Daarnaast zijn er een boel vragen over hoe ik mijn copywriting-business achter de schermen run. Eén daarvan komt opvallend veel terug: ‘vertel me ALLES over hoe jij delegeert en uitbesteedt’. Perfect voer voor een blogpost!

Read More

Hoe ik mezelf op de kaart zette met content en hoe ook jij dat kan

Hoe ik mezelf op de kaart zette met content en hoe ook jij dat kan

Een paar weken geleden vierde ik het tweejarig jubileum van Ampersand.

Ik kan zelf amper geloven dat het "nog maar" twee jaar geleden is dat ik mijn droom achterna ging en mijn eigen bedrijf opstartte.

En ik kan ook amper geloven wat er in die twee jaar allemaal gebeurd is.

Read More

Maak jij deze 5 cruciale fouten op je "over mij" pagina?

Maak jij deze 5 cruciale fouten op je "over mij" pagina?

Ah, die goede oude “over mij” pagina.

Krijg je al klamme handen of voel je een gigantische gêne bij het gedacht alleen al? 

Heb je het schrijven ervan uitgesteld (en uitgesteld en…) omdat je niet weet wat je ermee aan moet?

Het goede nieuws is dat je niet alleen bent. Heel wat ondernemers vinden het makkelijker om – ik zeg maar iets - een naam te kiezen voor hun eerstgeborene dan om een goede “over mij” pagina te schrijven (tenzij je schoonmoeder zich ermee moeit, dan heb ik niks gezegd 🤐).

Misschien hou je jezelf wel voor dat het er allemaal niet zo hard toe doet, die “over mij” pagina.

Als je dat denkt, DAN VERGIS JE JE SCHROMELIJK, MIJN KIND.*zwaait met alarmerende snelheid met de wijsvinger*

En wel om de volgende reden.


Je “over mij” pagina is niet minder dan een potentiële goudmijn die ligt te wachten tot je de goudader aanboort

Read More

Content uit het diepste van je hart (of: waarom je dringend uit dat hoofd moet)

Content uit het diepste van je hart (of: waarom je dringend uit dat hoofd moet)

Gevoel en diepere connecties, dat is precies waar jouw content een flinke dosis van kan gebruiken. Want de beste teksten zijn persoonlijk. Hyper-persoonlijk zelfs. Teksten waarin jij ontbreekt als schrijver zijn zielloos. Maar hoe doe je dat dan, schrijven uit het hart?

 

Read More

Hoe je het hele jaar door consistent content creëert (blik achter de schermen + blogpost takenlijst)

Hoe je het hele jaar door consistent content creëert (blik achter de schermen + blogpost takenlijst)

Consistent kwalitatieve content de wereld insturen. De natte droom van elke content marketeer – nogal wiedes – én ook van elke ondernemer, coach of consultant die het vooral van content marketing moet hebben om nieuwe leads te genereren en klanten aan te trekken. We willen het allemaal, en toch lijken het slechts de lucky few die er effectief in slagen. In deze blogpost deel ik mijn eigen systeem om consistent (en efficiënt!) steengoede content te creëren. Kom je even mee achter de schermen?

Read More

10 marketing quick wins: minimale inspanning, maximaal effect met deze vluggertjes

10 marketing quick wins: minimale inspanning, maximaal effect met deze vluggertjes

Voor elk project moet er bekeken worden hoe we dat wereldkundig gaan maken. En ja, soms komt daar een uit-de-kluiten-gewassen marketingcampagne bij kijken. Maar dat hoeft niet altijd. En laten we een beetje realistisch blijven: dat lukt ook niet altijd. Wil dat daarom zeggen dat je tussen die campagnes door op je lauweren moet rusten? Allesbehalve. 

Read More

Succesvolle testimonials in drie stappen: overtuigen met de woorden van je klant

Succesvolle testimonials in drie stappen: overtuigen met de woorden van je klant

Dat testimonials een heel krachtige tool in je marketingkit kunnen zijn, is al een tijdje geen geheim meer. Getuigenissen van klanten voegen een felbegeerd laagje geloofwaardigheid toe aan je eigen verkoopspraatje. Maar weinig ondernemers weten hoe ze testimonials op een goede manier kunnen inzetten. Ampersand snelt maar wat graag ter hulp. 

Read More

Delen is vermenigvuldigen

Delen is vermenigvuldigen

Coaching is het uitlokken en ondersteunen van leren. In het geval van Ampersand het leren overtuigend communiceren. Of dat nu gebeurt tijdens een workshop copywriting of tijdens een blogconsult. Tijdens een one-on-one coachingsessie waarin we jouw ondernemersverhaal naar de oppervlakte halen of waarin we een contentmarketingplan opstellen.

Read More

Copywriting like a boss: vijf redenen om voor een freelance copywriter te kiezen

Copywriting like a boss: vijf redenen om voor een freelance copywriter te kiezen

De nieuwe website van je bedrijf van teksten voorzien? Een blogpost, brochure of persbericht uit het klavier toveren? Een aanstekelijke slogan bedenken? Je kan er natuurlijk zelf werk van maken, maar tenzij je thuis bent in copywriting, kost dat wellicht veel tijd en moeite en levert het vaak weinig op. Naast frustratie dan. Hier zijn alvast vijf hapklare redenen waarom je best een freelance copywriter inschakelt. 

Read More