#48: Burn-outs en bruisballen: waarom zelfzorg ons niet gaat redden van overweldiging

Individuele zelfzorg wordt ons als vrouwen door de strot geduwd als een oplossing voor onze collectieve staat van overweldiging. Van nooit eens toekomen aan onszelf. Van moordende tijdsdruk. Met z’n allen aan ons theewater voelen dat het allemaal veel te veel is. Niet alleen op ons werk, maar ook in ons privé-leven, waar we al even hard moeten hustelen om alles rond te krijgen wat van ons verwacht wordt. Er is iets grondig mis met onze maatschappij, met de verwachtingen die we stellen aan mensen, aan vrouwen in het bijzonder. En er is iets mis met het concept dat jij als individu jezelf moet fiksen. Met een bruisbal en een kleurboek voor volwassenen. In deze aflevering trek ik het stinkende potje open van de NV Zelfzorg, de miljardenindustrie die garen spint uit onze miserie.

 
 

Dit is wat je te weten komt in deze aflevering:

  • De oplettende luisteraar bemerkt een nieuwe jingle en intro.

  • Dat heeft alles te maken met het feit dat ik de podcast niet langer wil beperken tot mythes en mallen van het ondernemerschap.

  • Deze podcast is er uiteraard nog steeds voor vrouwelijke ondernemers. Maar ik wil heel graag ook de “ondernemende” vrouwen die misschien geen eigen zaak hebben betrekken en bereiken. De vrouwen die even zeer heel wat balletjes in de lucht te houden hebben, maar misschien aan de slag zijn als personeelsmanager of docent of thuisblijfmama.

  • Ik vertel je waarom ik zelfzorg vier jaar geleden al een zeikwoord vond.

  • Ik trek van leer tegen de NV Zelfzorg ofte de miljardenindustrie die garen en geld spint uit jouw nakende burnout. Van de bruisbal om in je bad thuis te gooien tot de luxe retreats op Bali om even te herbronnen tot de prive coaching van manifestatie goeroes en noem maar op.

  • De waarheid is: als zoveel vrouwen worstelen met hoe ze hun tijd besteden en beleven, dan heeft dat niet (alleen) met individuele keuzes en gewoonten te maken. We moeten verder durven kijken dan het individuele niveau.

  • Het zit ook niet allemaal tussen je oren. Hoe positief en belangrijk het ook is dat we anno 2023 bij professionele therapeuten terecht kunnen: niet alles is te verklaren, bij te sturen of te verhelpen door het domein van de psychologie. Er zit heel wat structureel en systemisch scheef en dat gaan we niet met therapie alleen oplossen.

  • Tijdsdruk komt voor een groot deel van buitenaf: ze is het gevolg van de hustle culture, van het wegvallen van sociale vangnetten en familiale netwerken en van de seksistische verwachting dat moeders werken alsof ze geen kinderen groot te brengen hebben en er thuis geen gezin op hen wacht. Er is geen girls night out, saunabezoek, essentiele olien, geen kurkuma latte of breiset die dat kan compenseren

 

Hier vind je alle links, tools & resources die ik vermeldde:

  • Op 15 januari komt mijn boek ‘Op een dag ben je dood’ uit. In dit boek heb ik het over de systemen die vrouwen in het gareel houden en hoe we door daaruit los te breken eindelijk onze tijd kunnen terug claimen.

  • Op 18 december geef ik de gratis online workshop “5 time management missers om te mijden”. Een gratis webinar voor de overweldigde vrouw die te moe is om (alweer) de beste versie van zichzelf te worden. Je kan er nog net bij! Schrijf je hier in.

  • In die workshop hoor je ook als eerste over mijn nagelnieuwe programma Time Rebels. Een crossover tussen een cursus, een coaching programma en een community. Samen stoppen met verzuipen!

 
 

Coming in a bookstore near you vanaf 15 januari!

 

Viva la Revolución, baby!

Hopelijk heb ik je aan het denken gezet en goesting gegeven om te groeien en te bloeien op jouw eigenwijze manier. Samen zijn we revolutionair impactvol en veranderen we de wereld, van binnenuit. Hashtag World Domination en al!

Revoluties breng je niet alleen op gang én het is ook veel plezanter om samen op de barricades te staan. Daarom wil ik je vragen: abonneer je op deze podcast, deel ‘m met je BFF’s of je eigen wolfpack, en laat een review achter waar je naar deze podcast luistert. 

Deel ‘em op de socials en tag me met @anouck_ampersand. Dan kan ik je een virtueel vuistje geven en vinden ook andere Rebels With a Cause ook hun weg naar meer vrijheid.


Laat een review achter

⭐️ Review op Apple Podcasts

⭐️ Review op Checkpod

Luister in je podcast player

👂 via Apple Podcasts

👂 via Spotify

👂 via Google Podcasts

Previous
Previous

#49: Over tradwives, good girls en boze feministen

Next
Next

#47: Ondernemen, mentale gezondheid en marketing tijdens een genocide