Vijf branding tips voor kleine en grote ondernemingen

ING trekt de baan op voor de Week van de Ondernemers. Gedurende een week organiseert ING op verschillende locaties in het land thematische evenementen voor en door ondernemers. Aandacht van ondergetekende werd getrokken door de sessie rond branding: “Bouwen aan een sterk merk”. De teaser klonk als volgt:

"Naambekendheid hoeft niet duur te zijn. Van sociale media tot de kracht van een logo: we verklappen hoe u ook zonder grote investeringen uw merk voor het voetlicht brengt."

Een kolfje naar de hand van ampersand, want veel van onze klanten worstelen met branding. En dus trokken wij naar Zwevezele om één en ander op te steken.

 

Het panel van dienst:

Thierry Cattoir leverde de keynote speech af.

Thierry Cattoir leverde de keynote speech af.


Thierry Cattoir, branding architect, CEO bij Remarkable
Inge Ampe, general marketing manager bij ING België
Yves De Vinck, CEO bij Roger et Roger
Michel Delfosse, CEO bij Bel & Bo

 

Wat hebben wij vandaag geleerd?

Je kon er zelf niet bij zijn? Speciaal voor jou enkele branding tips, heet van de naald: 

 

1. Doe je huiswerk

Denk na voor je een naam kiest, voor je een boodschap schrijft en je je tot een doelgroep richt. Neem er ruim de tijd voor. Ga zorgvuldig na of een bepaalde naam al dan niet al in gebruik is en wie die naam eventueel al claimt. 

Probeer ook zo goed mogelijk je “positioning formula” te bepalen:

positioning-formula-branding


2. Bescherm je merk

Eens je een naam hebt en producten met bepaalde namen, neem dan ook de nodige stappen om die namen, producten en merken te beschermen. Al dan niet met de hulp van experten ter zake. En denk ruimer dan louter het Vlaamse of het Belgische kader. Denk Europees!

 

3. Herhaal, herhaal, herhaal

Op de schoolbanken werd het ons met de paplepel meegegeven: repetitio mater studiorum est.  Zo ook met jouw branding: bepaal jouw boodschap en de manier waarop je die brengt en herhaal die consistent, tot vervelens toe. Of wat denk je dat de grote jongens als Coca-Cola doen? 

Branding is herhaling!

Branding is herhaling!


4. Durf veranderen

Een boodschap van Yves De Vinck, die naar eigen zeggen met de overname van Croky een “ziek” bedrijf erfde. Een koerswijziging drong zich op, ook op het vlak van marketing. Lesson learned: als het niet goed zit, dan moet je ook durven het stuur omgooien, getuige de succesvolle nieuwe marketing strategie van Croky. Neem zelf de proef op de som en vergelijk de twee reclamespots: 


5. Online aanwezigheid is een must - ook voor kleine ondernemingen

Een open deur, wat mij betreft. Michel Delfosse: “Het is opnieuw een kwestie van te weten wie je doelgroep is en waar je die kan bereiken, via welke kanalen. Voor Bel & Bo betekent een papieren folder bijvoorbeeld omzet. Maar we zetten nu even goed in op online marketing van onze webshop.” Thierry Cattoir ziet een website als een stille verkoper, een permanente drager van informatie voor je (potentiële) klanten. En sociale media kunnen niet meer genegeerd worden. 

Een belangrijk punt van discussie was het gebruik van sociale media in B2C maar ook in B2B communicatie. “In B2B werken ook mensen. Dus ook daar kunnen sociale media ingezet worden. Eigenlijk is het een must”, weet Inge Ampe. Er is wel een keerzijde:  “Je hebt niet alleen content nodig, maar ook de technologie om snel te kunnen schakelen en delen. En het is een tijdrovende bezigheid."

Nieuwe manieren van communiceren hebben hun eigen budgetten en resultaten.

Nieuwe manieren van communiceren hebben hun eigen budgetten en resultaten.

Blijkbaar leeft bij velen nog de indruk dat marketing via sociale media een zeer tijdrovende bezigheid is. Volgens ons hoeft dat niet per se zo te zijn. Een zorgvuldig uitgekiende strategie, een concreet plan van implementatie en de ondersteuning van een paar goed gekozen tools die een aantal zaken automatiseren, en je bent al een heel eind onderweg. Met coaching op maat neem je pas echt een voorsprong.

Volg de Week van het Ondernemen op twitter met de hashtag #WVDOBE.

Vragen over het gebruik van online marketing (websites, sociale media en blogs) om jouw bedrijf in de markt te zetten? Contacteer ons en we steken de koppen bij elkaar.