Mini-reeks: 3 hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (3/3) - De vrijheid van het ondernemen heeft een (financiële) prijs

Blog 7 - Mini reeks.png

In dit derde en laatste deel van deze blogreeks over ondernemersmythes pakken we nog een laatste heilig huisje aan: het financiële kostenplaatje van een leven als #freedompreneur. Mensen lijken te denken dat het een zwart-wit verhaal is. Ofwel wil je uit de kluiten gewassen financiële targets halen en dan moet je bovenmenselijke inspanningen leveren (of anderen zo ver krijgen dat ze dat voor jou doen). Ofwel geniet je met volle teugen van je vrijheid, maar dan zul je je, als een soort getormenteerde ondernemer slash artiest, met de kruimels tevreden moeten stellen. Dringend tijd om die mythe(s) een kopje kleiner te maken. 

MYTHE #3: DE VRIJHEID VAN HET ONDERNEMEN HEEFT EEN (FINANCIËLE) PRIJS 

“Allemaal goed en wel, die laptop-lifestyle en die minder-dan-30-uren werkweek. Maar het zal toch wel goed zijn dat je kan terugvallen op het vaste inkomen van je man om het financieel allemaal te kunnen bolwerken?”Insert driedubbele oogrol (en het innerlijk ontketenen van een woeste feminazi). 

IMG_8095.jpg

Er zijn inderdaad heel wat ondernemers die met moeite de eindjes aan elkaar knopen en die steevast met flanellen benen naar de brievenbus stappen uit vrees dat er een factuur in ligt die ze niet kunnen betalen. (Contrasteer dat trouwens maar met die andere mythe, dat elke ondernemer er een rijkeluisleventje op na houdt - die slaat evenmin ergens op).  

Een nieuwe onderneming van de grond krijgen is niet evidentBeen there, done that. A couple of times.

Je bent verantwoordelijk voor alles wat goed én fout loopt. Je bent tegelijk CEO en secretaris/secretaresse, marketing manager en boekhouder. Je moet potentiële klanten zien te vinden en hen overtuigen van je aanbod, zelf offertes en facturen opstellen. Betalingen opvolgen. Je website SEO-proof maken en een financieel plan maken. En ondertussen moet de creatieve flow ook blijven stromen natuurlijk. 

In die eerste maanden van ondernemerschap heb ik me regelmatig afgevraagd waar ik in godsnaam aan begonnen was en of het het allemaal wel waard was. Of de prijs voor vrijheid niet té hoog zou blijken. 

 

WAARHEID #3: JE KUNT JE VRIJHEID ALS ONDERNEMER KOESTEREN ZONDER DAT JE ALS ARME STAKKER ACHTERBLIJFT

De waarheid is: als je een solide plan hebt, dan hoeft al die vrijheid niet met een heftig prijskaartje te komen. 

Prijs-Per-Watte?

Poseren met geld. het is ook een kunst. Net als een businessmodel vinden dat voor jou werkt.

Poseren met geld. het is ook een kunst. Net als een businessmodel vinden dat voor jou werkt.

Het is in eerste instantie een kwestie van een schaalbaar businessmodel te ontwikkelen. Het soort model dat je uit de ratrace en het hamsterwiel van uurtje-factuurtje houdt (of elk ander scenario waarin een knaagdier voorkomt). 

In die eerste maanden als ondernemer was het serieus zoeken naar een model dat werkte voor mij. Ik herinner me geïmproviseerde koffiekransjes met collega-copywriters waar de hot topic de prijs per woord was. De. Prijs. Per. Woord. Laat dat even bezinken. Een erg kwalijk (en al te gek) model als je het mij vraagt.

Ten eerste zet je daarmee je eigen belang en dat van je klant diametraal tegenover elkaar - je klant is gebaat bij punchy en to the point en jouw portefeuille is gebaat bij langdradig en uitgesponnen. Bij elke tekst ga je dus jezelf vierendelen tussen wat goed is voor jou en wat goed is voor de klant.

Ten tweede hangt je omzet af van hoeveel woorden je op een dag uit je klavier (en je hersenpan) geperst krijgt. Stop je met bedenken/typen, dan drogen ook de inkomsten op. Het is dus een constante race tegen de klok. En als je niet aan het werken bent, dan genereer je ook geen omzet. Zo simpel is dat. Heerlijk chillax idee als je pakweg op vakantie bent en alles dus aan het opdrogen is.

Aan Prijs-Per-Woord heb ik zelf gelukkig nooit gewerkt. Maar wel aan Prijs-Per-Uur. Dat is iets beter dan Prijs-Per-Woord (want dat beloont je creatief denkwerk ook als het resultaat tot een slogan van drie woorden beperkt blijft), maar is nog steeds niet schaalbaar.

En dat heb ik geweten: als je in zo’n constructie “vooruit met de (bedrijfs)geit” wil, dan is je enige optie harder werken. Langer werken. Meer werken. Avonden. Weekends. Nachten. Vakanties.

 

Van projectprijzen en de komst van de workshops

IMG_0210.JPG

Afgelopen week had ik een gezellige lunch met een van mijn collega-copywriters. Toen ik haar vertelde dat ik in den beginne projecten deed van 60 reportages in anderhalve maand, viel ze net niet van haar stoel. “Maar gij zotteke! Dat is compleet geschift!”.

En ze had natuurlijk overschot van gelijk. Gelukkig schakelde ik voor ik opnieuw helemaal opbrandde over op een systeem van projectprijzen. Een hele verbetering, al bleef ik met dat hatelijke proces van offertes-op-maat maken serieus veel tijd verliezen.

Vorig jaar schakelde ik daarom over naar mijn day rate systeem (de zogenaamde “huur-mijn-brein” formule). Dat is in essentie ook een Prijs-Per-Tijdseenheid dienst, maar het wérkt voor mij (en mijn klanten) bijzonder goed. Ze hebben snel toegang tot mij (wat ten tijde van die grote projecten niet het geval was, ik had een wachtlijst van 3-6 maand) en hebben heel snel resultaat. Na een dag intens werken is het project àf.

De reden waarom ik mijn copywriting werk zo kan organiseren (en beperken tot een paar dagen per maand) is natuurlijk omdat ik daarnaast ook andere, meer schaalbare producten/diensten in de aanbieding heb. Zo waren er een hele rist workshops, waardoor ik niet 1-op-1 maar 1-op-meer-dan-1 kon beginnen werken. Er was de retreat Summer of Content, inclusief online cursus content marketing. En in mijn zijproject, de podcast Werk & Leven, lanceerden we de online cursus Baas Over Eigen Tijd, het ultieme schaalbare product.

Ook met Ampersand plan ik in 2019 de lancering van een reeks online cursussen (als je daar trouwens van op de hoogte wil blijven, schrijf je dan onderaan deze pagina zeker in voor de nieuwsbrief).


Delegeren kan je leren, maar automatiseren doet het echt verkeren


Daarnaast is het een zoektocht naar manieren om jouw bedrijf voor jou te doen werken in plaats van andersom. Door efficiënte processen uit te tekenen. Dingen te delegeren. Of, nog belangrijker: te automatiseren. In een eerdere blogpost kon je al lezen hoe ik daarmee aan de slag ging in mijn onderneming.

Lien van zeker van haar zaak hielp mij meerdere keren om mijn business op het goede spoor te zetten.

Lien van zeker van haar zaak hielp mij meerdere keren om mijn business op het goede spoor te zetten.

Het heeft mij een hele tijd gekost om dat allemaal uit te vogelen. Een kleine drie jaar om precies te zijn (en ik besef maar al te goed dat ik nog een weg af te leggen heb!). 

Daarom dat ik jou absoluut aanraad om in te schrijven voor TRAVAK Business School, het van-A-tot-Z-traject dat je toelaat je bedrijf op de rails te zetten én te laten groeien zonder dat jij zelf de benen onder je lijf moet lopen.

Het is de beste en de snelste shortcut naar een succesvol én vrij ondernemersbestaan.

Damn, ik wou dat TRAVAK er al was geweest toen ik startte! Dat had me behoorlijk wat geploeter bespaard.

Hoe zit het met jouw businessmodel?

En, hoe zit dat bij jou? Voel je je vrij in je ondernemerschap?

En levert dat voldoende centen op om alles te kunnen doen wat je graag wil?

Laat het me weten hieronder! 

Schrijf je in voor TRAVAK met een mega-bonus!

Als je je inschrijft voor de TRAVAK Business School via de link hieronder dan krijg je van mij de volgende fantastische (al zeg ik het zelf) bonus:

👩‍💻De Ampersand Copy Audit

🖋grondige check-up van de copy op jouw volledige website door ondergetekende (een beetje zoals het Medisch School Toezicht maar dan voor je website en een pak, euh, aangenamer)
🖋hapklare en concrete tips om jouw website beter te laten converteren
🖋hulp van een professionele copywriter om je boodschap helder te krijgen en daarmee de juiste klanten aan te trekken
🖋afgeleverd in video-format
🖋én inclusief een checklist met verbeterpunten voor je copy, maar ook voor design en informatie-architectuur van je site
💶waarde: 699 EUR excl. BTW

Dit is geldig voor iedereen die inschrijft voor TRAVAK Business School editie 2019 via mijn link behalve zij die kiezen voor de Online DIY versie. 

Maar dat is nog niet alles. Voor de extra snelle business power ladies onder jullie is er ook een...

🔥Fast Action Bonus: 1-op-1 coaching🔥

Namelijk:

👯‍♀️een 1:1 copy & content coachingsessie van ½ dag
👯‍♀️een deep dive van een paar uur in copywriting en content marketing strategie
👯‍♀️zodat je al die nieuwverworven marketing-kennis van TRAVAK meteen op een goede manier kan inzetten in jouw business
💶Waarde: 800 EUR excl. BTW

‼️Opgepast: deze bonus is er énkel voor de drie eerste inschrijvingen voor TRAVAK Business School die binnenkomen vanaf maandag 4/2 om middernacht. Opnieuw niet geldig voor de Online DIY versie. Best even wakker blijven dus als je deze wil binnenrijven 😉

👉Wat moet je voor al dit lekkers doen?

Inschrijven via deze link én mij een mailtje sturen van zodra je inschrijving voltooid is met in de subject line "geef me je bonussen, vrouwmens!".

Ik kijk er naar uit om maandag massaal aangesproken te worden als vrouwmens, dat spreekt.

Niet vergeten: inschrijven kan vanaf maandag 4 februari om middernacht tot vrijdag 8 februari om middernacht (al is het me een raadsel waarom je zo lang zou wachten!).

See you on the inside!

👉Dé link: http://bit.ly/2C5YgQ9

Anouck Meier1 Comment