Mini-reeks: drie hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (1/3) - “Je moet jezelf te pletter werken om succesvol te zijn”

HUSTLEN TOT JE ERBIJ NEERVALT? Thanks but NO thanks.

HUSTLEN TOT JE ERBIJ NEERVALT? Thanks but NO thanks.

Dat ik er maar eens grondig over moest nadenken. Dat was het kluitje waarmee ik in het metershoge riet gestuurd werd door onze toenmalige CEO. “Je bent eigenlijk te intelligent voor de job die je hebt, maar ik kan je niks anders aanbieden.” Ik had mezelf op geheel professionele wijze volledig klemgereden. In een job waarin ik alles had gegeven maar niet werd gezien - laat staan erkend. In een omgeving waar het groeipotentieel voor ambitieuze jonge vrouwen duidelijk geplafonneerd was (pun intended). Einde verhaal. 

Achteraf bekeken ben ik dankbaar, want mijn ontslag heeft mij op de snelweg richting ondernemerschap gezet. Een snelweg waarin de mythes over dat ondernemerschap één voor één sneuvelden. In deze minireeks ontmasker ik de de 3 grootste mythes over ondernemerschap die ik in de voorbije 3 jaar heb kapot geknald. Vandaag tackelen we Numero Uno. 

 

MYTHE #1: JE MOET JEZELF TE PLETTER WERKEN OM SUCCESVOL TE ZIJN 

Een noeste ondernemer, geboren en getogen in de West-Vlaamse klei, die moet toch wel zeker wroeten in diezelfde klei? Die moet toch assan deuredoen* (*variaties: olsan, osan, altied deurepèren)? 

We leven in een maatschappij waarin “druk, druk, druk” een statussymbool is. Waarin mensen je “veel werk” toewensen op de nieuwjaarsborrel. Want dat is toch het hoogst te bereiken doel?

DIE EERSTE MAANDEN/JAREN IS HET VOOR HEEL WAT ONDERNEMERS PLOETEREN TROEF. MAAR HET KAN OOK ANDERS.

DIE EERSTE MAANDEN/JAREN IS HET VOOR HEEL WAT ONDERNEMERS PLOETEREN TROEF. MAAR HET KAN OOK ANDERS.

Ook ik ontsnapte niet aan dat collectieve dogma. Jarenlang hard labeur in een prestigieus advocatenkantoor, waar je je factureerbare tijd bij moest houden per interval van 6 minuten (!), dat doet wat met een mens. Zeker als dat gedrag bekrachtigd wordt door een - laat ons eerlijk zijn - belachelijk grote bonus die in rechtstreekse verhouding staat tot het aantal avonden en weekends dat je op kantoor hebt doorgebracht. 

Toen ik net startte als ondernemer, geloofde ik dan ook met elke vezel van mijn lijf dat ik zoveel mogelijk uren moest kloppen. Dat een agenda waarin elk klein gaatje volgepropt wordt met werk het ultieme na te streven doel is.  

En dat je als ondernemer al helemaal niet hoeft te zeuren over vakantie en vrije tijd, maar dat je net dankbaar moet zijn als klanten je ook nog op die schaarse vrije momenten nodig hebben. Hashtag blessed enzo. 

 

WAARHEID #1: JE TE PLETTER WERKEN IS EEN RECEPT VOOR BURN-OUT EN EEN SUCCESVOLLE ZAAK HOEFT NIET TEN KOSTE VAN JEZELF TE GAAN

En ik kan het weten. 

Ik ben echt niet vies van hard werk. Van een stevige uitdaging. Maar de ratrace? DAar doe ik niet meer aan mee.

Ik ben echt niet vies van hard werk. Van een stevige uitdaging. Maar de ratrace? DAar doe ik niet meer aan mee.

In die eerste maanden als ondernemer nam ik zodanig veel hooi op mijn vork dat ik (opnieuw) op een burn-out afstevende. “Je bent een slachtoffer van je eigen succes”, grapten concullega’s, bij momenten lichtgroen van jaloezie rond de mondhoeken. 

Weinig om jaloers op te zijn”, dacht ik, want de aanhoudende stress, de druk om elk uur, elke minuut, elke wakkere seconde nuttig te besteden aan mijn klanten had me bijna genekt. Fysiek. Mentaal. Geen ruimte voor lange-termijn-denken. Laat staan voor creativiteit.  

Dat ik vandaag de dag ongeveer drie keer zoveel omzet genereer als in dat eerste jaar door minder dan 30 uur op een week te werken, dàt vind ik dan weer wel benijdenswaardig. En dat is het ultieme bewijs dat je je niet te pletter hoeft te werken om succesvol te zijn.  

Meer nog: je kan vrijer zijn dan ooit om je goesting te doen en toch nog succesvol zijn. Voor een vrijbuiter als ik, is dat ook de enige manier waarop ik wil ondernemen. De enige manier om het vol te houden, die topsport die ondernemen naar het schijnt is. 

 

 

Wil je ook ondernemen in vrijheid?

Freedompreneur-pupil leert van freedompreneur-master. Of Freedompreneur-mistress. Enfin, you get the picture.

Freedompreneur-pupil leert van freedompreneur-master. Of Freedompreneur-mistress. Enfin, you get the picture.

Dan beveel ik je van harte de TRAVAK Business School van Zeker Van Haar Zaak aan, het van A-tot-Z programma voor solo-ondernemers die hun uurtje-factuurtje geploeter willen inruilen voor een schaalbaar bedrijf waarin ze elke dag hun goesting doen.

Het was trouwens Lien van Zeker Van Haar Zaak – die zich met recht en rede de originele freedompreneur mag noemen – die mij op dat pad van ondernemen in vrijheid bracht. Die de schellen van mijn ogen deed vallen. Die mij deed inzien dat er meer dan één manier is om te ondernemen. 

Meer over die radicaal andere manier van ondernemen en welke andere mythes ik daarvoor van me af moest schudden lees je in deel 2. En jij? Geloof jij dat je succes moet “verdienen” door hard te werken? Laat het me weten in de comments. 


P.S. Het kostte mij een paar jaar om de basisprincipes van ondernemen in vrijheid onder de knie te krijgen. Maar jij kan die kennis nu gebald in een geconcentreerd traject krijgen. Bespaar jezelf veel tijd en miserie en schrijf je in!

P.P.S. Zeker deel 2 en deel 3 van deze reeks niet missen? Schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief. Dan hoor je als eerste wat de volgende mythes zijn…