Content creatie: hoe maak je waardevolle content?

De Ultieme Content Marketing Gids - Deel 5

Ik moet iets bekennen.

Herinner je je nog al die voordelen van content marketing waar we het in het eerste deel van deze Gids over hadden? De boost in SEO rankings, meer verkeer, betere leads? Het feit dat content je helpt om vertrouwen en autoriteit op te bouwen bij je publiek?

Wel, dat was eigenlijk maar een deel van de waarheid. 😳 Alleen waardevolle, relevante, kwalitatieve content biedt die voordelen. En wat meer is: je kan er alleen van profiteren als je dat soort content consequent publiceert.

Als een klein team van, wel euh, één persoon, weet ik dat na al die strategie, brainstorming en planning, het daadwerkelijk maken van kwaliteitscontent hard werken is. Voeg daaraan de druk toe om iets te creëren dat je publiek zal doen kwijlen, en dan weet je dat het witte blad ongelooflijk intimiderend kan zijn.

Wat je nodig hebt, is een blauwdruk voor het maken van kwaliteitscontent - en dat is precies wat ik vandaag voor je in petto heb. Dus rol die mouwen op en leer hoe je geweldige content kunt maken die je zal helpen om je voorgoed op de online kaart te zetten.


Deze post maakt deel uit van de Ultieme Content Marketing Gids. Yep, ik geloof dat content marketing zo belangrijk is dat het een eigen epische Gids verdient waarin alle relevante info gebundeld wordt. Zéker nu het internet bulkt van – vaak tegenstrijdige – info. Good luck finding what you’re looking for in there!

Ik maakte deze Gids trouwens in samenwerking met Salesflare, een simpele CRM voor kleine B2B-bedrijven. Toffe gasten, al zeg ik het zelf. 


 

Content creatie: kwaliteit, niet kwantiteit

Iedereen kan middelmatige content creëren.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat het internet één enorme afvalberg van middelmatige content is. Als je content creatie aanziet als het herkauwen en recycleren van dingen die al een miljoen keer zijn gezegd, dan is het een makkie. Alleen zal dat soort content bijzonder weinig voor je bedrijf doen.

Weinig positiefs in elk geval - het zou je zaak zelfs kunnen schaden. 😳

Ik heb het al eerder gezegd, en ik zal het blijven herhalen tot het je oren uitkomt: content marketing is als datenYou don’t get a second chance to make a first impression. Als je je schoonfamilie voor het eerst ontmoet, daag je ook niet op in een sjofele trui, licht aangeschoten en met enkel koetjes en kalfjes om over te praten.

Dat is nochtans exact wat veel ondernemers doen als ze content publiceren - ze bezondigen zich aan keyword stuffing en doen amper moeite om informatief te zijn (laat staan om waardevolle info weg te geven!). Ze publiceren content die geen rekening houdt met de behoeften van het publiek, die verouderd is, vol spellings- of grammaticafouten staat, onnauwkeurig of gewoonweg fout is.

Niet alleen stoot dat lezers (en potentiële klanten) af, zelfs Google vindt zo’n content tegenwoordig weinig opwindend.

 
 

Garbage in, garbage out: verwacht geen kwaliteitsvolle leads van middelmatige content.

 
 

Het is inmiddels een harde regel in het content marketingrecht: alleen goed gemaakte, kwaliteitsvolle content kan je helpen om vertrouwen en loyaliteit op te bouwen bij je publiek.

De kwaliteit van je content hangt ook sterk samen met hoe hoog je content verschijnt in de resultaten van zoekmachines. Investeren in kwaliteitscontent is zowel je publiek als nonkel Google een dienst bewijzen.

Als je content publiceert, zet dan je beste beentje voor. Als je daartoe niet bereid bent, doe dan geen moeite.

Denk weer aan dat daten. Breng voor je schoonmoeder een doos pralines of een fles wijn mee en bereid je voor om haar te charmeren met je grappige opmerkingen en attente complimentjes. Je zult in een mum van tijd harten doen smelten (…en de portemonnee van klanten openen). 😍

 

Maar wacht even - wat is kwaliteitscontent?

OK, dus goede content helpt je om de aandacht te krijgen van die mensen die je product of dienst nodig hebben. Maar hoe definieer je "kwaliteit” als het gaat over content?

Komt het neer op statistiekjes als "Time On Site" of bounce rate? Het aantal backlinks dat je blogpost na verloop van tijd krijgt? De mate waarin het "viraal" gaat op sociale media?

Je zou waarschijnlijk kunnen argumenteren dat het één van die factoren is (en veel marketeers doen dat ook). Het probleem is: dit zijn allemaal elementen die pas achteraf te meten vallen. Pas nadat je je content hebt gecreëerd en gedeeld. Ze bieden nauwelijks houvast als je in de loopgraven zit, midden in het content creatie proces.

Wat je nodig hebt is een manier om te weten dat de content die je voor je bedrijf creëert effectief zal zijn om je autoriteit te vestigen en om vertrouwen te winnen.

In de loop der jaren heb ik samengewerkt met tal van ondernemers, bedrijven en organisaties aan content die een loyaal publiek aantrekt, en heb ik de kenmerken van content die werkt - en content die niet werkt - kunnen destilleren.

 
 

Kwalitatieve content maak je niet in 1,2,3.

 
 

Ik zweer bij deze vier regels voor het creëren van kwaliteitscontent.

Regel #1: Toon je expertise

Als je je wil onderscheiden met je content en een voorsprong wil nemen op de concurrentie, moet je content maken die alleen jij kan maken. Schrijf over die dingen waar je een absolute expert in bent en durf diep te duiken - blijf niet aan de oppervlakte.

Maak duidelijke, overtuigende argumenten en laat lezers zien dat je weet waar je het over hebt.

Trouwens: je content creatie moet je expertise laten zien, maar dat betekent niet dat je alles over alles moet weten. Neem contact op met experts en vraag hen om gastblogs te schrijven (zoals ik deed voor Salesflare bijvoorbeeld).

 

Regel #2: Wees accuraat

Weet je wat nog erger is dan middelmatige content? Fake news.

Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat alle makers van middelmatige content opzettelijk alternative facts in hun content rondstrooien (alhoewel sommigen dat helaas wél doen en er vaak nog voor betaald worden ook). Sommige mensen weigeren echter gewoon hun huiswerk te maken.

Als je content gaat maken die daadwerkelijk gelezen wordt, dan doe je dat beter wél:

  • Onderzoek waar je over schrijft, doe je research grondig.

  • Gebruik betrouwbare bronnen.

  • Controleer of je informatie feitelijk is en ondersteund door data en/of onderzoek.

  • Een mening is geen feit.

  • En niet iedereen is een expert.

 

Kopieer/plak niet zomaar dingen van het internet, peeps. Controleer je feiten en gebruik betrouwbare bronnen.

 

Regel #3: Maak het relevant

Weet je nog wat ik zei over de doodzonde van content marketing?

Vermijd de valkuil van de egocentrische content en focus uitsluitend op wat zinvol en relevant is voor je ideale lezer. Als je content aan het maken bent, vraag jezelf dan af:

  • Hoe nuttig is dit voor mijn publiek?

  • Hoe sterk is het van toepassing op de fase waarin mijn lezers zich momenteel bevinden?

  • Geef ik duidelijke richtlijnen voor de stappen die ze moeten nemen om hun doel te bereiken of hun probleem op te lossen?

  • Beantwoord ik hun vragen beter en anders dan alle anderen?

  • Laat ik ze zien dat ik precies weet wat ze nodig hebben?

 

Regel #4: Help hen actie te ondernemen

Je publiek is hongerig naar je deskundige visie - maar ze zijn niet op zoek naar een encyclopedie over een bepaald onderwerp. Ze willen gewoon weten wat ze moeten doen.

Vaak zijn ze op zoek naar net genoeg informatie om de volgende stap te kunnen zetten of een beslissing te nemen. Help hen actie te ondernemen om hun doelen te bereiken: serveer hen hapklare brokjes en geef concrete, bruikbare tips en adviezen.

 

Het perfecte content creatie proces

Nu je weet waar het naartoe moet met je content, laten we het hebben over hoe je die content concreet maakt.

1. Schrijven

Ik ga het over het schrijfproces hebben, want.... nou ja, dat is wat ik meestal doe. Hieronder heb ik het ook nog over andere content formats zoals podcasts of video’s.

Wat je ook maakt, het creatieproces volgt een aantal vrij gelijkaardige regels:

  • Schrijf voor één lezer en slechts één lezer. Probeer niet te schrijven voor iedereen die wel eens geïnteresseerd zou kunnen zijn. Dit dwingt je om je te concentreren op je ideale lezer, om zijn/haar taal te gebruiken en je aan te passen aan zijn/haar specifieke behoeften.

  • Hetzelfde geldt voor de inhoud van je stuk: blijf bij één kernboodschap of idee. Prop geen 36 verschillende ideeën in één stuk content, je zal er je lezer alleen mee verwarren.

  • Zet het voordeel van je content op een plaats waar je lezer er niet om heen kan: de "what’s in it for me" moet meteen duidelijk zijn als je de titel (en de introductie) leest.

  • Maak je content makkelijk om te consumeren: laat je lezer niet op zoek gaan naar de informatie die hij of zij zoekt. Gebruik titels, ondertitels, korte alinea's, bullets, ... om je tekst te structureren en ze er doorheen te loodsen.

  • Clever over clear. Je wil dat je lezer zich betrokken voelt en waarde haalt uit je content. Wat je niet wil is hem/haar overweldigen met jargon of al te ingewikkelde concepten. Laat ze niet te hard werken om te begrijpen wat je zegt (want als je boodschap niet meteen duidelijk is, klikken ze vlugger dan vlug weer weg).

 

Maak het je ideale lezer zo makkelijk mogelijk want online lezers zijn lui.

 
 


Meer tips nodig voor het schrijven van je content? In deel 6 van deze Gids nemen we een diepe duik in het schrijven van copy voor het web.

 

2. SEO-onderzoek

SEO heeft de laatste jaren een lange weg afgelegd - zoekmachines doen veel beter hun best om te begrijpen en te verwerken hoe wij communiceren.

Ze beginnen eigenlijk mensentaal te spreken - wat geweldig nieuws is voor elke content creator die investeert in goede teksten (in plaats van aan keyword stuffing te doen).

Goed schrijven is de sleutel, maar dat wil niet zeggen dat het inzetten van een paar trefwoorden op strategische plaatsen je niet kan helpen om te scoren. Een betere ranking betekent meer oogbollen gericht op jouw content. 🤓

SEO-onderzoek zal je ook helpen om te bepalen of een specifiek onderwerp/trefwoord de moeite waard is om in te investeren, door het zoekvolume te tonen en hoe moeilijk het is om te concurreren voor dat specifieke trefwoord.

Zo ziet een basic SEO-onderzoeksproces eruit:

  1. Noteer enkele vragen die je ideale lezer heeft op basis van hun problemen, vragen en doelen.

  2. Voer een aantal zoekwoord onderzoeken uit rond die vragen. Gebruik keyword research tools, zoals Google Keyword PlannerKWfinderSEMRushMoz Keyword Explorer of Ahrefs. Typ je zoekwoord in Google en neem nota van de automatisch aangevulde woorden. Of scroll gewoon naar de onderkant van de pagina en bekijk de gerelateerde zoekopdrachten sectie van de resultaten pagina's (SERPs).

  3. Je bent op zoek naar zoekwoorden die een aanzienlijk maandelijks zoekvolume (MSV) en een redelijke moeilijkheidsgraad hebben, die overeenkomt met je domein autoriteit. Als je nog niet lang blogt en je domein autoriteit is nog laag, dan is het beste wat je kunt doen om long-tail, low-volume trefwoorden (200-1000 MSV) te targeten met minimale zoekwoord moeilijkheid (<30). Dit geeft je een goede kans om hoog te ranken voor zoekwoorden en om je content zichtbaar te maken voor je publiek. 

Zodra je eerste ontwerptekst klaar is, controleer dan of je het volgende gedaan hebt:

  • Gebruik je zoekwoord in de titel

  • Voeg je zoekwoord of zoekwoordzin toe aan een H2

  • Zorg ervoor dat het zoekwoord minstens één keer in het corpus van de post verschijnt (maar overdrijf niet!).

  • Gebruik afbeelding alt-tekst (inclusief het trefwoord, indien van toepassing)

En dat is alles - het hoeft niet ingewikkelder te zijn dan dat.

3 Bewerken

Voordat je je stuk bewerkt, is het altijd een goed idee om het even te laten rusten. Laat het marineren en kom er met een fris koppie op terug.

Knip de navelstreng los en vergeet even dat jij het bent die het stuk geschreven heeft. Als redacteur zou je het stuk zonder problemen moeten kunnen bewerken om er een meer coherente en interessante post van te maken.

Hard to kill your darlings? Overweeg dan om een teamlid of een externe redacteur je werk te laten nakijken.

Wanneer je uiteindelijk terugkeert naar je ontwerp, concentreer je dan op leesbaarheid, SEO, calls to action, links, spelling en grammatica. Als je in het Engels schrijft, dan zijn Grammarly en Hemingway Editor excellente tools om het redactieproces vlot te laten verlopen.

Schrijven of bewerken in de Hemingway App verhoogt direct de leesbaarheid van je tekst.

 

Let op een actieve stem, duidelijke taal, korte zinnen, alinea's en veel witruimte. Vergeet niet om vroegere te bekijken en te linken naar je bericht zodra het gepubliceerd is.

Schrijf, terwijl je content nog vers in je geheugen zit, een paar berichten voor social media en voor je e-mail nieuwsbrief.

Voeg afbeeldingen toe - of toch tenminste één featured photo: door er een toe te voegen, krijgt je meer clicks, meer favorieten en meer social shares. Bekijk sites zoals Unsplash of Pexels voor foto's en gebruik vervolgens een tool zoals Canva om de finishing touch toe te voegen.


4. Publicatie

Is publiceren niet gewoon op een knop drukken en klaar? Ja en nee. Als je net begint, kan het een kwestie zijn van het onmiddellijk uploaden van je stuk. Of je kan proberen om de impact te maximaliseren door het in te plannen op een optimale tijd.

Als je al een tijdje bezig en je bent toegewijd aan een regelmatig publicatieschema, zal je publiek verwachten dat je berichten op bepaalde tijdstippen te zien zijn - probeer dan zeker om je aan je schema te houden!

Als je veel content te publiceren hebt, is het waarschijnlijk een goed idee om te investeren in een content planning tool, zoals we hebben besproken in deel 4 van deze Marketing Gids.

Of als je het publicatieproces wilt automatiseren en stroomlijnen, kies dan voor een tool zoals Story Chief.

Vergeet niet om te linken naar eerdere blogberichten en om ook je sociale media-inhoud te plannen.

Tot slot, bekijk je analytics in de komende dagen, na een week en na een paar weken om te evalueren of je publiek je stuk smaakt.



Andere content formats creëren

Blog posts zijn een geweldige plek om te beginnen met je content marketing, omdat bloggen heel laagdrempelig is. Je hebt geen designer of speciale apparatuur nodig. Je hebt nauwelijks technische kennis nodig. Begin gewoon te schrijven en je bent ready to go.

Veel van de richtlijnen voor geschreven content zijn ook van toepassing op andere soorten content. Laten we eens kijken naar andere populaire content formats: video's en podcasts.


Video's shooten

Volgens recent onderzoek vindt 51% van de marketingprofessionals wereldwijd video als hét type content met de beste ROI. Social video genereert 1200% meer shares dan tekst en afbeeldingen samen.

Maar als je jezelf niet als de volgende Casey Neistat beschouwt of als je niet kan rekenen op een toegewijd videoteam zoals Gary V , kan het idee om video te produceren overweldigend en intimiderend lijken.

Maar wees gerust - je hebt niet (veel) gespecialiseerde apparatuur of een studio nodig. Die kattenvideo's die miljoenen kijkers trekken, hebben ook niet bepaald een professioneel productieproces doorlopen. 😼 Als je je publiek kan meenemen in een verhaal, maakt het niet uit of je het op je iPhone of een professionele camera kunt opnemen.

Je hebt niet eens een script nodig - maar je hebt wel een plan nodig: denk gewoon na over wat je gaat zeggen en bereid een paar bullet points voor om je video te structureren. Vergeet niet om aan het einde een call to action toe te voegen!

Voeg tot slot ondertitels toe omdat de meeste video's zonder geluid worden bekeken.

Gerrit Callewaert is de ondertitels beu, maar voor online video zijn ze wel degelijk een goed idee. Ook voor niet-West-Vlamingen.

 

Podcasts opnemen

Podcasts zijn nog steeds hip en trendy. Je content in een audio format opdienen zal een deel van je publiek aantrekken dat de voorkeur geeft aan luisteren naar content boven het lezen van lange blogberichten.

Je kunt met je eigen podcast beginnen zonder al te veel moeite.

  • Verzamel je materiaal.  Een basisopstelling voor podcasting bestaat uit een microfoon en software om je stem op te nemen. Ik adviseer het gebruik van een externe USB-microfoon (in plaats van de ingebouwde microfoon van je computer), een audio-interface en professionele opnamesoftware.

  • Vind je gasten of maak je eigen afleveringen. In plaats van een outline voor een blog te schrijven, maak je nu een outline per podcast-aflevering. Als je een interview-achtige show doet, verzamel dan een lijst met gasten en stel een template e-mail op om hen te contacteren en uit te nodigen.

  • Bewerk je podcast. Full transparency here - we zijn nu aan het derde seizoen van onze podcast toe en ik heb nog steeds geen enkele aflevering bewerkt. Gelukkig zijn er tal van betaalbare mogelijkheden om een geluidstechnicus of podcastproducent in te huren om je afleveringen aan elkaar te breien. Het enige wat je echt nodig hebt zijn 4 bestanden: je belangrijkste audiobestand of interview, een intro, outro en een jingle.

  • Go out and be heard. Je hebt nu een podcast-aflevering die je kunt uploaden naar iTunes, Spotify, Stitcher, SoundCloud of waar dan ook en die je naast de rest van je content kunt promoten.

Je eigen podcast produceren hoeft niet super-ingewikkeld te zijn.

Blijf consequent

Content creatie is een marathon - geen sprint. 🏃

Om de voordelen van content marketing te plukken, moet je consequent content publiceren. Als je een klein team hebt, zorg dan dat je je zo goed mogelijk organiseert zodat je zo efficiënt mogelijk kunt werken.

Batch je content creatie om productiever te zijn en schakel hulp in waar nodig: huur een content manager, een redacteur of een copywriter in. Werk samen met partners en laat gastbloggers een bijdrage leveren. Schrijven te lastig? Maak dan gebruik van een transcriptiedienst en spreek je content in (of vraag je VA om je te interviewen en het interview uit te schrijven).

Een duurzaam content creatieproces ontwikkelen, vergt een serieuze. Maar hé - als het gemakkelijk was, zou iedereen het doen. En als je hierin investeert, ben je de concurrentie meteen een voetje voor.

 

Hoe ziet jouw content creatie proces eruit? En pas je het consequent toe? Laat het weten in de comments.

 
 

Klaar om de wereld te veroveren?

Treed uit de schaduw met dit online zichtbaarheidsplan!

 
 

En vergeet niet om volgende week terug te komen voor deel zes van onze Content Marketing Gids over hoe je je content béter kan maken met straffe copywriting.

Lees hier de overige blogs in deze epische content marketing reeks:

Deel 1 - Wat is content marketing? En wat zijn de voordelen?
Deel 2 - Content marketing strategie in 5 stappen
Deel 3 - Content ideeën van ‘t vat
Deel 4- Hoe maak je een content kalender?

Previous
Previous

Hoe promoot ik mijn boek? 5 marketing technieken die elke auteur moet kennen (én waarom je er met social media alleen niet komt)

Next
Next

Hoe maak je een content kalender?