8 websites die alle schrijvers bookmarken

 

Is het West-Vlaams of Westvlaams? Werk je met een fulltime medewerker, fulltime-medewerker of een fulltimemedewerker? Wat is een synoniem voor belangrijk en wat rijmt er op hyacinth?* Copywriters, journalisten, bloggers en dichters: welke teksten je ook schrijft, alles begint met een correct taalgebruik. Spelling, grammatica, woordkeuze: zelfs de meest ervaren schrijver worstelt wel eens met de Nederlandse taal. Wat extra inspiratie en een paar extra handigheidjes komen gegarandeerd van pas. 

 
Het wereldwijde web herbergt een aantal handige tools voor schrijvers.

Het wereldwijde web herbergt een aantal handige tools voor schrijvers.

 

1. Taalunie

De website van de Taalunie, veel meer autoriteit kan een bron niet hebben. Ga hier na of je de juiste spelling gebruikt (www.woordenlijst.org) én raadpleeg het deel van de website met taaladvies (taalunieversum.org). 

 

2. Vandale.be

Als je twijfelt aan de spelling, kan je natuurlijk ook bij de goeie ouwe (maar om de een of andere reden niet meer dikke) Van Dale terecht. Bonus: de website geeft meteen aan wat het geslacht is van een woord. Handig als je bijvoorbeeld twijfelt of “het montuur” dan wel “de montuur” juist is. Het kan blijkbaar allebei. 

 

3. Onze Taal

Worstel je met een meer ingewikkeld taalprobleem? De Taaladviesdienst van Onze Taal beantwoordt je vragen, schrijft taalboeken, geeft taaltrainingen en corrigeert teksten. Vijf fulltime medewerkers (aha!) maken er de dienst uit. 

 

4. VRT Taalnet

Ook onze aller openbare oproep houdt er een databank met netelige taalkwesties en andere taalkundige informatie op na. De absolute liefhebbers kunnen zich inschrijven op de wekelijkse Taalmail van de VRT.

 

5. Synoniemen.net

Variatie brengen in je tekst, dat kan onder meer door een rijke woordenschat te gebruiken. Als je even zelf het spoor bijster bent, kan je op synoniemen.net de mosterd halen. 

 

6. Rijmwoordenboek

Een klinkende slogan of een brief aan de Sint vervalt in het niets zonder rijm. Als je net iets minder talent hebt voor rijmen dan mijn dochter van drie, doe dan vooral een beroep op het Rijmwoordenboek

 

7. Taaltelefoon 

Al die websites, allemaal goed en wel. Maar hunker je naar een goede taalbabbel? De Vlaamse Overheid komt aan je verlangens tegemoet met de taaltelefoon! Op de site van de taaltelefoon vind je overigens ook al heel wat informatie. Ook hier kan je je abonneren op een wekelijkse mail met taaltips. En voor de echte fanatici met heimwee naar de schoolbanken zijn er - jawel - oefendictees! Copywriters, journalisten, bloggers en dichters: welke teksten je ook schrijft, alles begint met een correct taalgebruik. Spelling, grammatica, woordkeuze: zelfs de meest ervaren schrijver worstelt wel eens met de Nederlandse taal. Wat extra inspiratie en een paar extra handigheidjes komen gegarandeerd van pas. 

 

8. Write or die

Voor de schrijver die houdt van zelfkastijding (of de door zijn of haar opdrachtgever opgelegde deadline gevaarlijk dichtbij laat komen) is er de site (en nu ook de iOS app) Write or Die. Je stelt in hoeveel je wilt schrijven in een bepaald tijdsbestek. Als je niet snel genoeg doortypt, kleurt je scherm langzaam rood. Ben je écht aan het slabakken (standaardtaal in België, dank u VRT) dan beginnen er onverbiddelijk baby’s te krijsen of sirenes te loeien. Arachnofoben  kunnen ervoor kiezen om spinnen op hun scherm te laten verschijnen. Van zodra je je werk hervat, word je gered.

Geraak je zelf niet uit je woorden? Dan kan je natuurlijk nog altijd jouw eigenste professionele hulplijn inschakelen!


* West-Vlaams. Alle drie de schrijfwijzen zijn correct. Beduidend. Gezwind.