Geen bezoekers op je blog? Verleid lezers en klanten met een sprankelende online persoonlijkheid 

Weten jouw lezers wie jij bent?

“Ja maar, het moet wel professioneel blijven hé!”, zei ze met een licht zenuwachtige ondertoon in haar stem. Ze had een reeks blogposts besteld bij ondergetekende en moest even slikken toen de teksten in haar mailbox vielen. Teksten die – in tegenstelling tot wat ze tot dan toe zelf had geschreven – in een eerder informele stijl geschreven waren. In een stijl waarin haar persoonlijkheid duidelijk doorschemerde. Met de woorden die ze in een persoonlijk gesprek met haar klanten niet aarzelde om te gebruiken. En die ze in zo’n context al zeker niet als “onprofessioneel” zou bestempelen. En toch had ze schrik om haar stem in haar teksten te laten weerklinken.

Nochtans is het gebruik van je hoogsteigen stem en je teksten doorspekken met je persoonlijkheid het beste wat je content kan overkomen. 5 tips om lezers en klanten te verleiden met blog-persoonlijkheid. 

 

Een autoriteit om van te houden

Hoe verover je harten online?
Door autoriteit op te bouwen. 
Door je expertise te laten zien. 
Keer op keer.

Zo klinkt het refrein van alle content-marketing-experten. Zo ook het mijne.

En ik meen het nog ook. Alleen is autoriteit op zich onvoldoende om van lezers trouwe fans te maken. Om klanten te werven en aan je te binden.

Even een voorbeeldje misschien. Laat ons kijken naar het bijzonder welig tierende  landschap van de business coaches. Stel dat ik je vraag om een voorbeeld te geven van een business coach, dan durf ik wedden dat je er een zal noemen die niet alleen gekend is voor zijn of haar expertise, maar ook omwille van een uitgesproken persoonlijkheid. 

Denk aan de flamboyante, immer vrolijke, door-het-leven-dansende Marie Forleo. Of aan de energieke entertainer Carl Van de Velde. Zij laten zich opmerken door hun persoonlijkheid.

En als jij je online wil doen opmerken, dan kan jij ook maar beter je meest waardevolle troef uitspelen: je persoonlijkheid

Want het gaat niet alleen om WAT je doet. Er zijn wellicht nog honderden, duizenden anderen die doen wat jij doet. Het gaat om HOE je dat doet en om WIE jij bent. 

Content met een sausje van persoonlijkheid overgieten: het is die ene ingreep die tegelijkertijd de grootste impact kan hebben én het moeilijkste om toe te passen lijkt. 

 

Maar hoe giet je dat (bearnaise/peperroom/arrabiata/…)sausje nu precies uit over je online content? 

Mosterd. Andalouse. Bicky-saus. Wat voor sausje ben jij?

Het is soms verbazend welke kanten van je persoonlijkheid mensen aantrekken. Ik had eens in een Facebookgroep met verve uiteengezet dat ik pertinent weiger te werken tijdens weekends. “Met zo iemand wil ik werken!”, dacht Sabine en schreef zich prompt in voor content coaching bij mij. Nog een andere volger vertelde ze me dat ze mijn podcast volgde omdat ze hield van de flinke dosis zelfrelativering die ik daarin aan de dag leg. 

Eigenlijk is het simpel: wildvreemden doen geen zaken met elkaar. Vertrouwen, dat moet je opbouwen. En dat doe je door consistent je persoonlijkheid te tonen. Als het maar echt is. En eerlijk. (Ik zou het woord “authentiek” gebruiken, maar dat is ondertussen zo uitgehold dat het dreigt zijn betekenis te verliezen). 

Als je claimt een vrije, creatieve ziel te zijn, dan kan je me maar beter niet vervelen met saaie stockfoto’s op je site. Als je er prat op gaat dat je nooit een spelfout maakt, dan kan ik je maar beter niet betrappen op een kemel op je contactpagina. 

Genoeg geleuterd. Over naar keiharde, persoonlijkheids-infuserende online actie! 

 

 1. HERKEN JE JEZELF IN JE WEB DESIGN, HUISSTIJL & BRANDING?

Wat zegt het ontwerp van jouw site over jou? 

Ben jij even zakelijk en droog als je ‘professionele’ blogthema doet vermoeden?
Speel je op ‘veilig’ met blauw als themakleur? 
Of durf je even hard knallen als je doet op een gemiddelde vrijdagavond in je stamcafé?

Pack some punch & personality! Bij de re-branding van Ampersand (een work-in-progress), gaf ik mijn grafisch ontwerpster een heel duidelijke en uitgebreide briefing. Mijn site moest een online verlengstuk van mezelf zijn: krachtig, vrolijk, speels, vrouwelijk, punchy, avontuurlijk, sociaal, creatief, strategisch, gesofisticeerd (OK, dat laatste was misschien aspirational thinking).

Wat je ook kiest qua design, laat het niet aan het toeval over. Welke indruk wil jij maken? Hoe weerspiegelt jouw design je persoonlijkheid? 

 

 2. GEBRUIK PERSOONLIJKE FOTO’S

Echte foto’s van echte mensen zijn een grote meerwaarde voor je blog of website. Inclusief imperfecties (ik heb het over mezelf uiteraard, mijn team is absolutely flawless).

Het internet kent ondertussen miljoenen-miljarden pagina’s. JE ZOU TOCH DENKEN DAT JE NIET OP ELKE. VERDRAAIDE. PAGINA. DEZELFDE. SAAIE. FOTO’S. ZOU. TEGENKOMEN. 

Dezelfde schaapachtig lachende jongedame. De businessman met hipster baard die blijkbaar bijzonder graag en veel koffies drinkt met zijn aantrekkelijke collega. Altijd in dezelfde outfit en altijd op hetzelfde terrasje. Saai. Cliché. Persoonlijkheidsgehalte onder nul. 

Investeer één keer om de zoveel tijd in goede fotografie. Doe zoals ik en huur een dag een fotograaf in om foto’s te batchen. Foto’s die enkel jij de wereld in kan sturen. Waar jij in al jouw glorie op staat (je mag je kleren aanhouden ;-)). 

Of schaf een set kwalitatieve, betalende stockfoto’s aan (zoals bijvoorbeeld via Twenty Twenty). Tekentalent? Voorzie je content zelf van illustraties. Niemand doet het je na!

 

3. TOON JEZELF OP SOCIALE MEDIA

Voor je iemand volgt op sociale media, check je toch eerst hun profiel of bedrijfspagina, of niet soms? 

Stel je voor dat je op jouw profiel of bedrijfspagina enkel saaie, zakelijke posts vindt. Die niks zeggen over wie jij bent. Die niks onthullen over jouw missie. Denk je dat veel mensen zich aangetrokken voelen tot dat soort gortdroge informatie? 

Wat zegt jouw Twitter-profiel? Of wat kunnen we over jou leren in je Insta-bio? Wat is jouw missie, jouw why? Wat is je zotste hobby? Je gekste obsessie? Je volgers willen het weten!

 

4. SCHRIJF ZOALS JE SPREEKT EN HOU HET SIMPEL

Alstublieft. Ik vraag het op mijn blote knietjes en tot ik erbij neerval: schrijf zoals je spreekt. Zorg dat je klinkt als een mens, niet als een bedrijf zonder smoel. Doe alsof je spreekt met je ideale klant. Knoop het gesprek aan. Wees vooral jezelf.

Daar heb je die verdraaide hipster-man op dat terrasje. Hoe zou zijn stem klinken? Als een robot?

Vermijd dat je klinkt als een robot of een callcenter van een niet nader te noemen telecommunicatiebedrijf:

  • Gebruik het krachtige Nederlandse woord “JIJ”. Je voert een gesprek, weetjewel. 

  • Ben je een solo-ondernemer? Spreek dan alsjeblief over “ik” en niet over “wij”. Je bent meer dan waardevol genoeg, je hoeft je niet te verstoppen achter een koninklijke meervoud. 

  • Vergeet jargon en vaktermen, zéker als je ideale lezer/klant geen vakgenoot of specialist is.

  • Gebruik alledaagse woorden en uitdrukkingenBehjagie!

  • Gebruik geen clichématige jeukwoorden of holle begrippen zoals in je kracht staan, innoveren, duurzaam, authentiek (daar heb j’em weer!), stakeholders, co-creatie, verbinden,…

  • Durf eenvoudige woorden en korte zinnen te gebruiken. En je hebt bij deze ook de toestemming om je zinnen te starten met en, maar, of of omdat. Omdat het kan. 

  • Zwier er eens een vraag tussen. Dat geeft lezers het gevoel dat ze deel zijn van een gesprek met jou. 

  • Gebruik alleen adjectieven en bijwoorden als ze waarde toevoegen. Je schrijft geen persbericht, gedicht of rouwbrief. 

  • Als je dan toch een punt wil maken, kies dan sterke woorden zodat je punt duidelijk is. Je kan in een tekst immers niet luider gaan spreken of met je vuist op tafel slaan. Spreek niet van “mooi”, maar van “betoverend” of “sprookjesachtig”. Spreek niet van “slecht”, maar van “walgelijk” of “wansmakelijk”.

  • Online content is geen postdoctorale scriptie. Durf bijzondere woorden gebruiken of uitdrukkingen die alleen van jou kunnen komen. 

  • Schrap passieve constructies

Doe de test: lees je blogpost of je stuk content luidop. Klinkt het als “jij”? Struikel je ergens? 

Extra tip: moeilijke oefening? Denk dan eens aan een meeting met je favoriete klant allertijden. Hoe communiceer je met haar? Hoe formeel klink je? Hoe enthousiast? Welke woorden gebruik je? Gebruik je lange zinnen? Of knal je korte zinnen heen en weer? 

 

Toon uzelf. En gij zult gezien worden.

5. PERSOONLIJKE VERHALEN ALS DE FINISHING TOUCH 

Is het je al opgevallen dat ik overal in mijn content (ook in deze blogpost) ieniemienie persoonlijke verhaaltjes rondstrooi? 

Ik had het over het feit dat sommige klanten tot me aangetrokken zijn door het feit dat ik quality time met mijn gezin als heilig beschouw of omdat ik mezelf prima kan relativeren. Ik vertelde over de re-branding van Ampersand en gaf je zo een blik achter mijn persoonlijk proces achter de schermen. 

Die persoonlijke verhaaltjes, dat is hoe jouw lezers je leren kennen. Zo bouw je een vertrouwensrelatie op. En zo overtuig je op termijn mensen om klant te worden bij jou. 

Als je alleen maar tips geeft en je expertise deelt, dan riskeer je een beetje…welja, saai over te komen. Als je daarnaast ook kleine en grote verhalen vertelt over jezelf, je hobby’s, je leven, dan kom je pas echt tot leven voor de ogen van je volgers. Dan word je zowaar een mens, en dat blijft toch oneindig veel interessanter dan een robot. 

 

Hoe zit dat bij jou?  

Hoe leren jouw lezers en volgers jou kennen in je content? Durf jij jezelf te laten zien? Wat houdt je nog tegen? Ga aan de slag met een van mijn tips en laat eens weten in de comments hoe dat bevalt!

Download hier mijn checklist om je schrijfstijl een persoonlijke make-over te geven >>

Previous
Previous

Waarom je dringend batch days moet inplannen in je agenda (+ 5 tips voor een über-productieve content batching dag)

Next
Next

Hoe schrijf je de perfecte blog? 6 tips om van lezers klanten te maken!